Kinezio terapija

Kineziotaping

Kineziotaping je metoda lepljenja elastičnih trakov na kožo. Uporablja se v športu, rehabilitaciji in terapevtskem okolju za različne namene, vključno z lajšanjem bolečin, zmanjšanje otekline in podporo mišicam v funkciji in stabilizaciji sklepov.

Kaj morate vedeti?

Kineziotaping

Kineziotaping je tehnika lepljenja elastičnih kinezioloških trakov na specifična mesta telesa z različnimi nameni. To je odvisno od mesta in tehnike lepljenja. Trak je raztegljiv po dolžini, lahko ga imamo nameščenega do pet dni in deluje ves čas namestitve. S kineziotapingom lahko spodbujamo naravni proces celjenja, nudimo oporo sklepom oziroma povečamo njihovo stabilnost, zmanjšujemo mišično napetost in bolečine v poškodovanem predelu, stimuliramo mišice, povečamo učinkovitost cirkulacijskega sistema, zmanjšamo otekline in vnetja ter izboljšamo gibljivost.

Bandažiranje

Bandažiranje je terapevtski postopek lepljenja traku na specifična mesta telesa, katerega namen je med telesno aktivnostjo ohraniti stabilen položaj mišic, kosti in sklepov. Z nanašanjem traku na prizadeto mesto podpremo nestabilne vezi in kapsule sklepov ter/ali preprečimo boleč gib. Z omejitvijo ali onemogočanjem »škodljivega« giba zagotovimo hitrejše okrevanje in vrnitev k želeni aktivnosti, saj v procesu celjenja preprečimo ponovno poškodbo sklepa.